Krajem meseca moguća primena Zakona o zapošljavanju invalida

Bez autora
Jul 07 2010

Dobijanje radnog mesta na osnovu primene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja osoba sa invaliditetom biće omogućeno krajem jula, kada bi trebalo da počne da radi komisija koja će utvrđivati stepen invaliditeta.Zakonski rok u kojem su poslodavci bili obavezni da zaposle određen broj osoba sa invalidetom istekao je 24. maja, ali je pravilinik o kriterijumima za utvrđivanje invaliditeta objavljen 28. maja. U formiranju komisije koja će primenjivati taj pravilnik učestvuju predstavnici Fonda PIO, Ministartsva zdravlja i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Krajem meseca moguća primena Zakona o zapošljavanju invalidaDobijanje radnog mesta na osnovu primene Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanja osoba sa invaliditetom biće omogućeno krajem jula, kada bi trebalo da počne da radi komisija koja će utvrđivati stepen invaliditeta, rečeno je u Fondu za penzijsko-invalidsko osiguranje (PIO) Srbije.

Zakonski rok u kojem su poslodavci bili obavezni da zaposle određen broj osoba sa invalidetom istekao je 24. maja, ali je pravilinik o kriterijumima za utvrđivanje invaliditeta objavljen 28. maja.

U formiranju komisije koja će primenjivati taj pravilnik učestvuju predstavnici Fonda PIO, Ministartsva zdravlja i Nacionalne službe za zapošljavanje.

Zakon o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba sa invaliditetom stupio je na snagu 23. maja 2009. godine, ali je njegova primena odložena za godinu dana.

Svaki poslodavac koji ima najmanje 20 zaposlenih obavezan je da ima zaposlenu osobu sa invaliditetom.

Poslodavac koji ima između 20 i 49 zaposlenih dužan je da ima zaposlenu jednu osobu sa invaliditetom, a poslodavac koji ima 50 i više zaposlenih dužan je da zaposli najmanje dve osobe sa invaliditetom i na svakih narednih započetih 50 zaposlenih po jednu.

U slučaju da učestvuju u finansiranju zarada osoba sa invaliditetom u drugim institucijama i preduzećima poslodavci su oslobođeni obaveze zapošljavanja onog broja osoba sa invaliditetom čije zarade finansiraju, a učešće u finansiranju zarade ne može biti manje od prosečne zarade u privredi Srbije.

Nacionaloj službi za zapošljavanje podneto je 600 zahteva za zapošljavanje osoba sa invalideitom po osnovu primene novog zakona, rekla je Beti rukovodilac Centra za profesionalnu rehabilitaciju Vanja Zlatković.

Toj službi je prijavljeno 22.000 nezaposlenih invalida od kojih skoro 8.000, ili 35 odsto, ima samo osnovno obrazovanje, oko 7.000 ima diplomu srednje škole, 3.400 je zavšilo višu školu, a svega jedan odsto, odnosno nešto više od 200, ima fakultetsku diplomu.

Na spisku Nacionalne službe za zapošljavanje je oko 10.000 invalida rada, 4.740 mladih koji imaju određeni stepen invalidnosti, a vojnih invalida ima 4.300.

Ocenite tekst
Komentari
Prikaži više 
 Prikaži manje
Ostavite komentar

Prijavite se na Vaš nalog


Zaboravili ste lozinku?

Nov korisnik